Logo

Lakrids, fakta om

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

lakrids er saften af lakridsrod, der inddampes til en tykt­flydende, sødlig og næsten sort masse. Lakridsrod kom­mer fra planten Glycyrrhiza, en ca. l 1/2 m høj staude af ærteblomstfamilien. Efter 3-4 år kan rødderne høstes. Rødderne tørres og sælges enten hele eller formalede, og de knuste rødder udkoges i vand, hvorefter saften koges ind til rålakrids, der kommer i handlen dels i flydende form, dels støbt til stænger eller pastiller.
Lakridsplanten dyrkes i Sydeuropa, i Rusland, i Mellemøsten og i Indien. I Europa har der tidligere været en vis lakridsdyrkning i England, men her såvel som i Frankrig har den ikke længere betydning. Spanien er fort­sat vigtig, og den efter sigende bedste rålakrids kommer fra Amarelli i Syditalien.
Lakrids har været kendt siden oldtiden for sin medi­cinske betydning. Lakrids anvendes stadig i stor udstrækning i apotekervarer. Dels kan den gøre ildesma­gende medikamenter tålelige, dels virke slimløsnende, og lakrids indgår følgelig i hostesaft og -pastiller.
I slikbranchen spiller lakrids en stor rolle. Hovedgrupperne er den støbte, hårde lakrids og den bløde. Den hårde lakrids består af gummi arabicum, suk­ker, glukose og rålakrids, den støbes i forme og bliver til pastiller o.l. Den bløde lakrids består af hvedemel, sirup, sukker, rålakrids og forskellige andre smagsstoffer og bli­ver til lakrids bånd, figurer, lakridskonfekt o.l. Lakrids til­sættes også til bolcher, tyggegummi m.m.
Lakrids bruges i tobak og spiritus, især i de forskellige former for bitter. Også i ølbrygning er lakrids vigtig, især i de mørke, tunge ølsorter som porter, stout og ale. De er meget populære for tiden, og de har skærpet sansen for lakrids. Drinkssortimentet er således udvidet med de såkaldte shots, og blandt bartenderens ingredienser finder man i dag lakrids-aroma.
Tidens forkærlighed for lakridssmagen nåede omkring årtusindskiftet til den danske kogekunst med inspiration fra bl.a. England i 1990'erne. Retter med lakrids er endnu ikke blevet dagligdag, men de rører noget i tiden, og de breder sig nu også til det salte køkken.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 2,5 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.646 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1305128-11-2020 14:24:20 Julie Nørgaard
Hej Jeg vil spørge om, hvornår bliver lakrids for hård. Var hos en kiosk hvor bland selvslik med vingummierog lakridst bla . Var blevet meget hårde. Hvo længe har de ligget der. Mvh. Julie

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.