Logo

Julemenuen i verden

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Julemaden indeholder meget gamle træk. Fra katolsk tid stammer klipfisk juleaften. Den store højtidsdag var juledag, hvor der serveredes saltmadsfad med flæsk, sylte, skinke og pølser ledsaget af grønlangkål el­ler stuvet hvidkål. I Sverige er dette mønster bevaret med lutfisk juleaften og skinke jule­dag, dog kommer skinken nu i mange hjem allerede på bordet juleaften. Først i midten af 1800-tallet, da juleaften blev den vigtig­ste højtid i Danmark, blev klipfisken erstattet af gåse-, ande- eller flæskesteg med æbler og svesker, sauce, kartofler og rødkål. Den menu har holdt sig til i dag. Højtidsgrøden var risengrød kogt på mælk og ledsaget af juleøl. I 1900-tallet efterhånden afløst af ris­ à la mande. De protestantiske familier i Tyskland serverer juleaften and eller gås som hos os, mens juleaftensmaden i katolske hjem er karpe, hvilket også gælder i flere centraleuro­pæiske lande. Gås med kastanjer kommer på bordet juledag. I Frankrig havde hver region tidligere sine særlige retter, men i dag er kal­kun med kastanjer almindelig ved natmål­tidet efter midnatsmessen. I Storbritannien og USA spises kalkun juledag. I England ledsaget af christmas pudding.

 

Kilde: Den Store Danske Encyklopædi

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 994 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.