Logo

Julebag

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Julebagningen er en af de gamle traditioner, der trofast holdes i hævd. Og ikke uden grund, for ingen købekager kan i duft og velsmag måle sig med det hjemmebagte. De fleste af de småkager, vi bager i dag, har dog næppe været særligt udbredte før omkring midten af forrige århundrede, da en ovn blev almindeligt udstyr i hjemmene. I øvrigt samtidigt med, at kaffe blev danskernes nationaldrik.
Klejner og pebernødder har været kendt siden Middelalderen. Pebernødderne, der blev bagt af rugmel med honning eller malurt og tilsat stærke krydderier, har sikkert været hårde at sætte tænderne i, men de var dengang de eneste søde sager, der blev serveret, og den eneste form for "slik" børnene kendte.

På landet var pebernødder ofte en del af julerenten, det vil sige, den belønning, gårdens folk fik ovenpå årets tro tjeneste. Den bestod desuden af julekager (dvs. brød), æbleskiver og måske andre madvarer, der kunne lægges til side og nydes, når man havde lyst. Disse smågaver, der faktisk var en del af betalingen, blev nogle steder også kaldt for julegaver og er sikkert forløberen for vor tids udveksling af gaver, som først så småt blev almindelig i forrige århundrede.
Selv om der i vore dage er opskrifter nok at vælge imellem, fornægter julens traditioner sig ikke. Det er stort set de samme kager, man bager år efter år.
Se opskrifter på julebag under Gl. dansk mad / Julemad
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering -1,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 900 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.