Logo

Hyldeblomster

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
De tørrede blomster af hyldetræet kan købes i håndkøb på apoteket og bruges som te ved influenza. De friske blomster kan bruges som krydderi i maden fødteks i bagværk og i desserter såsom sorbet og dyppet i dej og derefter friturestegt. Bruges også til at lave hyldeblomstsaft af. Hylden trives godt i Danmark og vokser vildt overalt. Dens modne bær plukkes af mange og bruges til gele og saft.

Hyldetræet er et af de træer vi har, der er forbundet med mest overtro og heksekunst. Hylden har altid været kendt som bosted for gudinden Freja. Derfor har det i tidligere tider, været naturligt for mange mennesker, at hyldetræet var stedet hvor man bad om beskyttelse og hjælp til, at skræmme det onde væk. Træet blev også brugt til at slippe af med både feber og tandpine, man kunne simpelthen overføre sine skavanker til træet, og så leve lykkeligt videre til sine dages ende bagefter.

Hylden blomstrer i juni og juli måned, og selv om man siger at det bedste tidspunkt er omkring Skat. Hans, er der dog stor forskel fra landsdel til landsdel, hvornår man kan finde de udsprungne blomster. Vil du på jagt efter hyldens modne sorte bær skal du begynder at kigge efter dem i september måned. Hylden findes i både skoven og på engen, i parker, haver og ved stranden.

Brug altid hyldeblomster der står langt fra alfarvej, på den måde undgår du skidt fra bilerne og sprøjtemidler. Når du plukker hyldeblomster skal det ske i solskinsvejr. De små fine hvide blomster skal nemlig være helt tørre og vidt udsprungne.

Et velsmagende bekendtskab
Hylden kan bruges til mange ting. Man kan lave saftevand, cider eller sirup af blomsterne, man kan lave hyldeblomsteddike, hyldeblomstmarmelade, friturestegte hyldeblomster og desuden bruge dem som drys i marmelader, desserter, over lagkager med solmodne jordbær, og til at lave en dejlig hyldeblomstsnaps af.

Når du ikke at få brugt alle de skønne blomster du har samlet, kan de mærkværdigvis godt tåle en tur i fryseren. Kom dem i fryseposer og frys dem til senere brug. De er, efter frysning, dog bedst egnet til saft, cider, sirup og marmelade, da de mister deres fine form og spændstighed. Når du bruger hyldeblomsterne, skal du undgå at få mest muligt af den grønne stængel med, da den kan give et gevaldigt mavekneb.

Hyldebærret bruges især til saft, frugtsuppe og snaps. En sjælevarmer på en kold vinterdag, er et varmt glas hyldebærsaft, med en god slat rom eller cognac og masser af friskpresset citronsaft. Hyldebær er smækfyldt med C-vitaminer, men det er altid en god idé at blande hyldebær med citron, da smagen ellers godt kan blive lidt fad.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.198 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her