Logo

Havaborre

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Hedder også:
Koralbarser, dansk
Groupers, engelsktalende lande
Merou, fransk
Sagebarscb, zackenbarscb, tysk
Garoupa, portugisisk
Mero, spansk
Anfos, katalansk
Cernia, itaijensk
Ropb6s, græsk
Orfoz, roufo, 7yrk1sk
Mennani, arabisk (middelhavs)
Mierou, russisk
Alternative fisk: bars, barramundi

Grouper er det engelske navn for fisk af slægten Epinephelus, der på dansk kaldes koralbarser eller havaborrer, og visse nære slægtninge. Forklaringen, at disse fisk, der normalt lever alene, til tider skulle mødes i store grupper, forekommer ikke plausibel, især ikke hvis man lægger mærke til dominansen af navne som kerapu i Sydøstasien. Det forekommer mere sandsynligt, at kerapu blev til garoupa hos portugiserne og så gik over i engelsk som 'grouper'.
Disse fisk findes, uanset navnets oprindelse, i varme og tropiske have verden over. De har en kompakt krop, og nogle arter bliver meget store. Farven varierer, da den normalt virker som kamouflage for fisken og derfor afhænger af dens opholdssted. Den lever almindeligvis alene, og en fisk bliver muligvis i det samme territorium hele livet igennem. Der er rapporter om koralbarser, der regelmæssigt besøges på det samme sted af dykkere, ja endog bliver venner med dykkerne og lærer at udføre tricks for dem. Men mange dykkere opsøger dem for at dræbe dem, da de er imponerende trofæer, og de fleste koralbarser er udmærkede spisefisk med fast, flaget kød med god smag.
Af de talrige arter findes fem i Middelhavet (vi ser her bort fra et par stykker med oprindelse i Det Indiske Ocean, som er gået op i Middelhavet via Suezkanalen). Disse fem, som har en maksimumlængde på l m, findes også i det østlige Atlanterhav. I Middelhavet er de fleste arter mere almindelige i det sydlige og centrale Middelhav, men den almindeligste og bedst kendte art, Epinephelus guaza, findes overalt.
Koralbarser findes i stor mængde i det caribiske område. E striatus er kendetegnet ved tydelige bånd. Det var en fisk af denne art, der efter sigende stjal fra lommerne (fulde af hummerhaler) på en undervandsfotograf (B6hlke og Chaplin, 1968, et værk, hvor de forskellige caribiske koralbarser katalogiseredes). En mindre koral bars, den såkaldte »rock hind«, er E adscensionis, der er almindelig på revene og dækket over det hele med pletter. Familiens gigant, E itajara, er kendt for at have opnået en længde på 2,4 m. Den er kendt som kæmpebars.
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 992 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!