Logo

Havål

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook
Conger conger
Havål er en saltvandsfisk og hører til familien Congridae.
Modsat den almindelige ål (Anguilla anguilla) har havålen overbid, og munden er rigt udstyret med knivskarpe tænder. Desuden er havålens rygfinne længere end ålens, da den allerede begynder over brystfinnen.
Den lever fortrinsvis på stenet bund på dybder ned til 400 meter. Føden består af blæksprutter og stort set alle slags fisk, der er mindre end den selv. Havålen bruger samme ædemetode som slangen, idet den sluger byttet helt. Havålebid er ikke direkte livstruende, men forårsager ofte slemme betændelser, fordi der sidder rådne madrester fra tidligere måltider mellem fiskens tænder.
Havålen er først kønsmoden i 7-8 års alderen. Den gyder op til 8 millioner æg på dybder fra 1 til 3 km. Det menes, at de vigtigste gydeområder ligger ved Açorerne. Selve gydningen er aldrig blevet iagttaget direkte, så denne livsfunktion hos havålen omgærdes af samme mystik som hos den almindelige ål. Efter gydningen dør ålen. Ålelarverne driver med strømmen i op til to år og søger derefter mod bunden.
Havålen findes normalt kun under vore himmelstrøg i sommermånederne. De få eksemplarer, der fiskes i vintermånederne, er normalt totalt udmattede, idet de trives utroligt dårligt i koldt vand. Havål er som regel bifangst ved trawlfiskeri. Mindste fangstmål for havålen er 58 cm. Fisken bliver sjældent længere end 175 cm med en vægt på ca. 40 kg. Imidlertid er der rapporteret størrelser på op til 300 cm. Kødet er udmærket og smager næsten som den almindelige åls, men det er en smule grovere.
Betydning i kosten
Havål er en fed fisk. (se Fisk, generelt om)

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 472 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os