Logo

Hare

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

(Lepus capensis)  Jagttid: 1. okt. - 31. dec.
Jagtudbytte pr. år: 150-200.000.  Handel med hare er tilladt.

Haren er kendt af de fleste og forekommer over hele landet med de tætteste bestande på øerne. Den ses ofte på den åbne mark, men en del harer holder til i skoven.
Harebestanden har tidligere været meget større, men det moderne landbrugs effektive og meget hurtigtgående maskiner dræber mange dyr- voskne som yngel.
Jagtformerne er mange. Tidligere var trampejagten populær. Man gik hen over markerne og skød harerne i opspringet fra deres leje, som de danner ved at skrabe en lille fordybning i jordoverfladen - det såkaldte hareleje. Da harerne ikke i samme grad som tidligere holder til på den åbne mark skydes de ofte på drivjagt i skoven eller på en blandet jagt.
Forud for flåning af en hare bør den hænge en passende tid, afhængig af ydertemperaturen. Den bør ophænges i bagløbene på et luftigt og køligt sted (f.eks. på en nordvæg) så højt oppe, at hunde o.l. ikke kan nå den. Ved en ydertemperatur på en halv snesºC modnes kødet i løbet af 4-5 dage - ved frostgrader eller omkring 0 kan haren udmærket hænge i 8-10 dage inden den flåes og lægges i fryseboks eller anvendes..
En ung hares hovedskind sprækker lettere end en gammel hares, hvis man tager et solidt tag i harens ører og trækker/drejer i hver sin retning vinkelret på hovedet.
Er det muligt at gennerive det yderste af det mørke på en ørespids, er haren under ét år gammel. En anden, men sikker måde at aldersbestemme en hare på er, at se på harens forløb. Er haren under syv måneder gammel, vil der på højre side af benet, lige over poten, være en fortykkelse. Det er en bruskknude, man kalder den "ærten". Den vil være væk, når haren er over syv måneder.
En voksen hare vejer omkring 4 kg.
Lepus spp.  Er stor og kødfuld og kan veje op til 5,5 kg. Kødet er fyldigt og vildtagtigt. Marinering i rødvin vil fremhæve smagen og gøre kødet mørt. Den mest berømte ret af dette vildt er hare-civet, en gryderet der har kogt længe og traditionelt bliver jævnet med blodet fra dyret.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.772 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her