Logo

Gråtunge

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Solea solea
Gråtungen hører til familien Soleidae. Mange kender gråtungen under navnet søtunge eller bare tunge. Den er en af verdens lækreste fladfisk. Det fortælles, at en fransk kok i 1780 begik selvmord, da han ved en fejl ikke fik en leverance af gråtunger til en betydningsfuld fest.

Tungen er i reglen mørkebrun og sort marmoreret. Øjesidens brystfinne har en tydelig sort plet. Den har overbid, og på undersiden af hovedet sidder der talrige små skægtråde. Den langstrakte, ovale krop er relativt tyk sammenlignet med andre fladfisk.

Nordsøen er det nordligste område, hvor gråtungen kan træffes. Den lever på blød sandbund fra 10 til 100 meters dybde. Den jager om natten og ligger nedgravet i sandet om dagen. Gråtungen lever af forskellige bunddyr som muslinger, orme og små krebsdyr. Tungen gyder fra april til juni op til 150.000 æg. Den er da 3 til 5 år gammel.
Gråtungen kan fiskes året rundt, men den fanges især i foråret og om sommeren. Mindste fangstmål er 24,5 cm. Den normale maksimale størrelse og vægt er 50 cm og 2,8 kg. Den kan blive over 20 år gammel. Fisken smager bedst, hvis den "modner" en dags tid på is. Den giver kødfulde fileter af meget høj kvalitet.

Betydning i kosten
Gråtungen er en mager fisk. (se Fisk, generelt om)
Sæson
April-Oktober

Facebook
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 969 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.