Logo

Fiskefilet

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Vores mest elskede fisk.
eng. fillet. fra. filet. ty. filet. ital. filetto
Denne lille vejviser for alle, der vil være forberedte til besøget hos fiskehandleren.

Sej
- må ikke forveksles med den blændende hvide alaskasej, der især findes i fiskepinde
- smager bedre, end den ser ud, faktisk meget aromatisk. Da dens kød oven i købet er fast og magert, skal den helst på bordet lige fra panden, så den ikke bliver tør.

Laks
- pendler som vild fisk mellem havet og floden. I dag stammer en del laks fra dambrug. Hos den vilde laks kommer farven fra de krebsdyr, fisken spiser.
- er i kraft af sit høje fedtindhold ideel at stege og grille (også som kotelet). Smager også dejligt kogt.

Viktoriaaborre
- Den sidst ankomne i fiskedisken, men den - indrømmet kæmpestore Viktoriasø - kan vel næppe være det eneste hjemsted for denne opdrættede fisk (svær at få i Danmark).
- er en meget fin fisk til små penge. Den glæder enhver fiskefreak, også selvom den bare er stegt.

Torsk
- hedder som ældre fisk også kabliau (den er en smule grovere og mere mager) hvad mange fiskehandlere ikke tager så nøje.
- bliver ofte undervurderet. Stegt er den en delikatesse, men også pocheret eller dampetsmager den godt.

Rødfisk
- ser rigtig sej ud i sin ferrarirøde skældragt. Uden den er rødfisken lige så hvid som de fleste andre fisk.
- paneret eller dyppet i dej er den en ægte klassiker, men den er også god stegt uden omsvøb.
..........................

Fiskefilet er:
- i køledisken og frysedisken mest filet af torsk, laks, sej og rødfisk
- sjældent en ægte filet, men kun et stykke af en filet. Hos en torsk på 2 m er den endda kun et meget lille stykke
- pr. portion helst kun 180 g (uden skind og ben)

Fiskefilet indeholder:
- fra den magre 300 kj pr. 100 g (forel) over de moderate 460 kj (rødfisk) til de fede 840 kj (laks)
- mange værdifulde proteiner
- for det meste slet ikke noget fedt, nogle gange rigeligt fedt (ål, sild, makrel, laks), men det er sundt fedt
- rigeligt med vitamin her: A, D, E og B, fluor, jod og fosfat

Fiskefilet skal:
- være helt frisk
- ligge så køligt som muligt og gemmes i så kort tid som muligt
- koges hurtigt, men blidt
- ikke kæmpe med kraftige smagsstoffer.

Fiskefilet kan lide:
- smør, olivenolie, fløde - med måde
- dild, estragon, kørvel, persille, purløg, laurbær, oregano, rosmarin og salvie til middelhavsretter.
- salt, lidt peber; karry, ingefær, kommen, fennikelfrø og paprika, hvis det passer til retten
- sennep, sojasauce, andre asiatiske saucer, worcestershiresauce og pesto (nogle gange). - vin, også rødvin. Vineddike og citron (ikke altid)
- kapers, sardeller, hvidløg og peberrod
- fennikel, agurk, porre, peberfrugter, svampe, spinat, tomat og squash, også som salat . ris og kartofler. Nogle gange pasta/nudler
- ikke så godt: chili, ost, ketchup og sødt

Hvad der bliver tilovers af fisken !
180 g fisk pr. portion - det gælder for fileten.
Hvis man køber en hel fisk, må man regne på en anden måde.
Fordele: som regel er den friskere end en filet. Og skroget giver en god basis for en fiskesuppe, fond eller sauce.
Ulemper: meget arbejde, hvis fiskehandleren ikke fileterer. Og mange penge ud ad vinduet, hvis man ikke vil bruge resten af fisken.

Fem regneeksempler fra god til dårlig økonomi:
58 % udbytte ved 2,5 kg laks:
150 g affald, 1 kg skrog til fond.
Tilovers: 1350 g filet, altså 7-8 portioner

57 % udbytte ved 700 g ål:
100 g affald, 200 g skrog (for fedt til fond).
Tilovers: 400 g filet, altså 2 portioner

45 % udbytte ved 1 kg sandart:
100 g affald, 450 g skrog,
Tilovers: 450 g filet, altså 2-3 portioner

40 % udbytte ved 500 g søtunge:
20 g affald, 280 g skrog
Tilovers: 200 g, altså 1-2 portioner

14 % udbytte ved 1 kg karper:
160 g affald (for fedt til fond), 500 g skrog
Tilovers: 340 g filet, altså 2 portioner
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.490 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?



Effektiv reklame - klik her