Logo

Burger kulturen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Den amerikanske hamburger er verdens første fastfood. En smart slagter - og han har sikkert været tysk, måske endda fra Hamburg, smækkede en hakkebøf ind mellem kinderne på en stor bolle, så den var lige til at spise på stedet og med fingrene; Hamburgeren var født.
Det skete omkring århundredeskiftet og man kan roligt sige, at hamburgeren kom for at blive. Ikke underligt, for ordentligt tilberedt af gode råvarer er en burger glimrende fastfood. Det kræver godt brød, friskhakket oksekød af bedste kvalitet, og det korrekte tilbehør: tomater, løg, salat samt sylteagurk, og dertil french fries, som pommes frites hedder over there.

Noget mere amerikansk end hamburgeren (den korrekte opskrift findes i Opskrifter under: Hamburger) kan man vist ikke forestille sig. Amerikanerne plejer at sige, at den blev opfundet ved Verdensudstillingen i St. Louis i 1904, hvor mange sultne mennesker skulle fodres af på kort tid. Men den er nu ældre. Den 5. januar 1889 refererede avisen The Union i den lille by Walla Walla i det nordvestlige USA - og her er vi i Twin Peaks land - nemlig noget forpustet, "at man bliver spurgt, om man vil have en porkchopbeefsteakhamandegghamburgersteak
or liverandbacon". Så nogen må vel have vidst, hvad det handlede om.
Men efter at tusinder af besøgende på Verdensudstillingen i St. Louis i 1904 også havde spist hamburgere, fik den status som den amerikanske fastfood. I 1921 åbnede restaurantkæden White Costie med burgere på programmet, og burger bevægelsen satte rigtigt af da den første McDonalds åbnede i USA i 1940. Senere kom Burger King til.
Og hamburgeren blev slet og ret til en burger, som magasinet Americon Speech kunne notere allerede i 1946. Men udtrykket blev ikke almindelig udbredt før i 60'erne.
I Danmark åbnede Burger King sin første restaurant i København i 1977, og i 1983 fulgte McDonalds efter. Og allerede i 1987 solgte denne kæde fem millioner burgere i Danmark. En pr. dansker.
Nu er der burgerrestauranter overalt i verden, som fx i Frankrig, hvor sådan en hedder le hambourgaire, og selv i post-perestrojkaens Rusland og det lettere optøede Kina, hvor køerne for at prøve en bid af dette kapitalistiske eventyr er enorme.
Se også: Pølse med brød og Sandwich.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.361 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her