Logo

Avocado 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Avocadoen har ikke noget med jura at gøre, men har sit navn fra en indiansk glose for testikel. Den grønne sydfrugt menes da også at kunne fremme køns­driften - og den er i hvert fald både vel­smagende, rig på c-vitaminer og mine­raler og meget anvendelig.
Avocadofrugten stammer fra Centralamerika. Der findes mange historier om dens oprindelse og lige så mange historier om dens navn! Det er blandt andet blevet sagt, at den skulle være et afrodisi­um! Det må være op til den enkelte at have sin mening om den historie. Men ordet avocado stammer fra de sydamerikanske indianeres ahuacatl, som betyder testikel! De kaldte nemlig træet, som avocadoen vokser på, for et testikel­træ! Måske deraf de mange historier!
Avocadotræet er i familie med laurbærtræet, og det er nu blevet en ganske omfattende afgrøde i de tropiske og subtro­piske lande. Avocadoen importeres bl.a. fra Israel, Spanien og Mexico. Der spises i øvrigt lige så mange avocadoer i Mexico pr. indbygger, som der spises kartofler i Danmark. Og avocado er en næringsrig spise, den indeholder bl.a. C-vitamin, magne­sium og calcium. Den indholder også en del fedt, men af den gode vegetabilske slags.
Mange opskrifter med avocado er inspireret af det mexicanske køkken. Og når der tales om avocado, er det ikke til at komme uden om guacamole, den bløde cremede dip, der serveres til mexicanske retter.
Men avocadoen kan anvendes til mange andre formål. Den er dog ikke særlig velegnet til at opvarme - det skulle da lige være en hurtig tur på grillen - idet varmen frembringer en lidt krydret og sød smag. En kold suppe af avocadoer er derimod en nem og skøn for­ret. Blend nogle avocadoer med creme fraiche, citronsaft og en anel­se hvidvin. Smag til med chili og hvidløg. Ønsker man at suppen skal være lidt mere grøn, kan der tilsættes lidt dampet spinat. Server sup­pen med "sprødt" brød, croutoner eller bruchettaer.
Men endnu nemmere er det naturligvis at servere avocadoen, som den er, med lidt citron eller en krydret vinaigrette. Mange synes, at det er den allerbedste måde at få avocado på.
 
Modenhed
Avocado harmonerer godt med tomat (friske, semi-dried eller sol­tørrede) og hvidløg, chili, koriander, løvstikke eller sar. Tilbered en salat med skiver af avocado, dryppet med citron eller lime, og bland
med friske krydderurter og oliven. En enkel og smuk salat. Den kan også tilsættes lidt kraftige salatblade som mizuna eller frisee. Når man arbejder med avocadoer, er det vigtigt hurtigt at dryppe med lidt syre, citron eller vinaigre for at undgå, at de bliver mørke.
Det kan dog sommetider være lidt svært at vælge sine avocado­er, for hvornår er de tilpas modne til det, de skal anvendes til?
Til gua­camole, supper og saucer er det bedst at vælge meget modne avo­cadoer. Er det til salat eller retter med avocado skåret i skiver eller tern, skal de ikke være så modne. Avocadoen skal knap give efter ved et let tryk, så er den moden, giver den meget efter, er den meget moden.
Men det bedste er at købe sine avocadoer, medens de stadig er hårde, og så lade dem modne derhjemme. Ved stuetemperatur vil det oftest tage 3-4 dage, men skal det gå lidt stærkere kan man "speede" modningsprocessen op ved at lægge avocadoen i en papirspose sammen med et æble. En anden god regel er at vælge avocadoer, hvorpå der stadig sidder et lille stykke stængel, dette tyder på at avocadoen er skåret af træet, og stænglen beskytter frug­ten mod råd.
 
Sorter
Der findes et utal af avocadosorter, men de følgende er de mest almindelige:
 
Hass
Det er uden tvivl den bedste sort. Smagen er bød og rund med masser af nøddesmag. Skallen er meget nubret og den adskiller sig fra de andre sorter ved, at det er den eneste, der ændrer farve under modningsprocessen. Så er Hass avocadoens skal meget mørk, er den også moden. Den egner sig godt til suppe, saucer og salsa.
 
Fuerte
En meget almindelig avocado sort, med en let nubret og læderagtig skal. Der er masser af smag i denne sort og den er alt efter modningsgraden anvendelig til både sauce, supper eller salater.
 
Pinkerton
En lang og pæreformet avocado med mørkegrøn skal. Den kan virke lidt mere fed i smagen, men den er god og dekorativ til salater.
 
Ettinger
Avocado med en oval form med en dybgrøn skal. Den har en god smag og egner sig til det meste alt efter, hvor moden den er.
 
­Bacon avocado
Har en glat skal og er klar grøn. Smagen er let, og er den ikke overmoden, kan der skæres nogle ret flotte skiver. Den egner sig godt til salater med en kraftig dressing.
 
Mini avocado
Som med mange andre frugter og grønsager kan der også fås mini avocado. Den er dog sjælden, men sød og sjov til for eksempel forretter.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.688 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her