Logo

Asparges 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Asparges må være forsommerens allerfineste delikatesse. Men desværre er sæsonen for danske asparges ganske kort, fra først i maj til slutningen af juni. Resten af året kan asparges fås importerede, bl.a. også en meget slank asparges fra Thailand. Men det er ikke det samme, så det er altså fra maj, man bør nyde de danske asparges.
 
De gamle egyptere dyrkede asparges, og de anså dem for at være et særdeles værdigt offer til guderne. Også romerne værdsatte asparges. Der fandtes dengang en "aspargesflå­de", der indsamlede de bedste asparges til kejseren. Det siges, at Ju­lius Cæsar foretrak asparges med smeltet smør - og det er jo stadig en god spise! I Nordamerika brugte indianerne tørrede asparges til medicin mod blære- og nyreproblemer.
Først i 1600-tallet dukkede asparges op herhjemme. De blev pri­mært dyrket i herregårdshaverne, og det var kun den blegede hvide asparges. Den grønne asparges blev faktisk først almindelig i Dan­mark i begyndelsen af 1960'erne.
 
Hvide eller grønne asparges
Når man vælger sine asparges hos grønthandleren - hvis man ikke lige  har et bed i sin have, skal man sikre sig, at de er helt friske. Skærefladen bør ikke være indtørret, stænglen skal være sprød og knække nemt, og hovederne skal virke faste og lukkede. Af hensyn til tilbered­ningstiden er det bedst at vælge bundter med samme tykkelse aspar­ges.
Ved dyrkning af hvide asparges hyppes en vold af jord op over planterækken, så skuddene bleges. Aspargesene stikkes så med et langt aspargesjern nede ved jordoverfladen. De hvide asparges har en lidt træet skræl, så det er nødvendigt at skrælle stæng­len. Den grønne asparges er nemmere at dyrke og er derfor måske også lidt billigere. Den er desuden rigere på vitaminer end den hvide, men begge er gode kilder til folinsyre. Den grønne asparges behøver man ikke skrælle.
Nogle grønne sorter kan have et lidt violet skær, og så kan der være tale om en gam­mel velsmagende sort ved navn Mary Washington. Andre gode aspargessorter er Grosse Blanche og Dansk Kæmpe. Der findes et utal af sorter, hver med deres specielle egenskaber, så går man og pusler med tanken om et aspargesbed, bør man forhøre sig på den lokale planteskole.
Om man vælger hvide eller grønne asparges til sine retter, må komme an på et personligt skøn - og om der er brug for hvide eller grønne nuancer i retten, for de kan næsten altid erstatte hinanden. Smagsmæssigt synes jeg ikke, der er den store forskel, blot de er til­beredt korrekt, der skal være lidt "bid" i asparges. Det er vigtigt at tage hensyn til tykkelsen på aspargesene og ud fra det afgøre, om de eventuelt skal skæres i mindre stykker.
Thai asparges importeres, som navnet angiver, fra Thailand, og de
er gode rå i fx. salater eller wok­retter. Blanchere­de thai asparges passer også godt til nudler. Både hvide og grønne danske asparges kan nydes rå. Skær dem i ultra­tynde diagonale skiver og drys dem over nogle sprøde salatblade sam­men med ynd­lingsvinaigretten. Eller server dem som en "grøn" snack dryppet med lidt citron eller lime.
Asparges kan også bages eller grilles: Vend rengjorte asparges i lidt extra jomfruolivenolie og læg dem på en bageplade med bagepapir, drys med salt og bag dem i ovnen ved 200ºC i ca. 15 minutter. Anvend de bagte asparges som garniture til middagsmåltidet eller sammen med nogle kraftige salatblade til en salat. Eller kom nogle stykker god fårefeta på bagepladen sammen med aspargesene og bland bagte asparges og bagt feta med friske krydderurter og en anelse citronsaft.
Når asparges skal grilles, skal de blot pensles med lidt extra jomfruolivenolie og vendes et par gange undervejs. Nogle gange kan de dog drille ved at smutte ned i gløderne, men det kan afhjælpes ved at stikke dem på et bambus spyd, så der hænger en hel række asparges på spydene. På den­ne måde er det også nemmere at vende dem.
 
Se opskrifter med et mix af traditionelle retter med asparges tilberedt på en enkel måde og lidt anderledes for­slag til lette måltider med de delikate danske asparges.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.596 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?


Effektiv reklame - klik her