Logo

Amagermad

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Amagermad


En amagermad (eventuelt også amagersandwich) er en egnsret fra Amager, bestående af et stykke rugbrød med smør (og/eller andet pålæg) klappet sammen med et stykke franskbrød.

 

Maden spises traditionelt med franskbrødet nederst, en foreslået teori er at der på et tidspunkt blev set ned på at spise hvidt brød om søndagen og når det hvide brød var nederst kunne gud ikke se det

 

I Jylland kaldes en variant med smør og brun farin mellem brødskiverne for en Hamborgmad. På visse vestjyske dialekter hedder samme variant en kjærestmelmad (= "kæreste-mellemmad").

Det er muligt at få serveret en amagermad i Sydtyskland.

 

Amagermad

De hollandske amagerbønder kan have lagt navn til amagermaden.

 

Hvorfor hedder det en amagermad?

 

En amagermad er et af de mange mærkelige madnavne, som giver anledning til gætterier og spekulationer om, hvorfor det hedder sådan.

 

De fleste tænker på et stykke franskbrød og et stykke rugbrød klappet sammen, hvis de bliver bedt om at beskrive en amagermad, men hvorfra navnet kommer, har de færreste nok et bud på. Det er heller ikke helt let at fastslå. Én af forklaringerne er, at amagermaden har været almindeligt udbredt blandt de hollandske amagerbønder, som drev landbrug på Amager i flere generationer fra midten af 1500-tallet og frem.

 

»Der er en lidt søgt forklaring, der går på, at den hollandske rugbrødstype er meget mere porøs og smuldrer meget nemmere end den danske, så derfor måtte man jo lægge et stykke franskbrød nedenunder for at holde sammen på det.«

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.069 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her