Logo

Ørred, bækørred, regnbueørred - ferskvandsfisk

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook
Ørred hører til laksefiskene. Kødet er lidt blegere og mere magert end laksens kød. Størrelsen kan variere, men ørreden sælges ofte i portionsstørrelse, ca. 200 g. Ørred (forel) koges gerne hel og serveres varm eller kold. Helt nyfanget kan den koges på en speciel måde, blåkogning, der giver den blåfarvning påskindet. Fisken kan også steges, hel eller i fileter. Fås også letrøget.
Salmo trutta, eng. trout, fr. truite, ty Meerforel, sjælden over 80 cm. Ligner laks men har tykkere halerod, 14-19 (i alm. 16) skæl fra fedtfinnen til sidelinien, hvor laks har 11-15 (i alm. 12-14). Ørred forekommer i 3 racer:
1. havørred
2. søørred
3. bækørred
Kun 1 og 2 smoltificerer, dvs. bliver sølvblank og udvandrer fra ungstadiet i vandløb; for havørred's vedkommende til havet og således tilpasset til et voksenliv i saltvand. Søørred udvandrer til søer, damme eller lign., som ikke har afløb til havet. Begge racer vender tilbage til vandløb for at gyde. Bækørred henlever hele sit liv i vandløb, ofte i et mege begrænset afsnit. I samme habitat træffes også den fra dambrug forvildede kildeørred (Salvelinus fontinalis) opr. fra USA.
Søørred antages udgået fra havørred og er blevet 'indespærret'. Noget llgnende gælder for arten fjeldørred (Salvelinus alfinus), som lever både i fersk og salt vand. Den forekommer i Lake Windermere, Genfersøen, Lac d'Annecy m.fl., mens den marine fjeldørred fanges i Nordnorge og Grønland.
Havøred sælges som regel som laks og har samme gastronomiske kvalitet. Det, der i alm. handel sælges som ørred, dog også betegnet forel, er regnbueørred der er af væsentlig ringere gastronomisk kvalitet end sø- og bækørred, der er sjældne i handelen.
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 728 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!