Logo

Æble - frugt

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Æbler er den mest betydningsfulde frugtsort i Danmark. Danske æbler har meget fin smag og i reglen højere indhold af C-vitamin end importeret frugt. Den importerede frugt er derimod oftest mere holdbar.
I industrien anvendes æbler mest til mos og most, men også til gele og saft. Æblemost er råpresset saft af æbler. Den sælges pasteurisere t på flasker eller dybfrossen. Æblers holdbarhed skifter med arten. Sommerfrugt bør spises snarest efter høsten, men de senere modne sorter kan lagres op til 5 måneder. Opbevaringen skal ske køligt og i tilpas fugtighed. Æblerne skal holdes adskilt fra andre produkter med kraftig lugt. Sorter med forskellig modningstid opbevares hver for sig. I modningstiden producerer æblerne etylengas, som påvirker andre frugter til at modne for tidligt, og dermed mindskes holdbarheden.

- eng. apple;-fransk. pomme; ty. Apfel. ital. mela

Slangen fristede Eva til at plukke æblet af kundskabens træ og hun gav Adam en bid af æblet. Æblet spiller en rolle i mange myter og legender og har været betragtet som kærlighedens frugt som Afrodite, kærlighedens gudinde, ejede. Æbletræet stammer muligvis fra Østasien og vi kan takke munkene for det store kendskab til mange æblesorter, De podede og dyrkede sorter på vildæbler. Der er stor forskel på de enkelte æblesorters udseende og smag. Den årlige æbleproduktion ligger på 85.000 tons på trods af den hårde konkurrence fra udenlandske æblefirmaer. Nogle af de vigtigste danske æblesorter er Rød ananas, Belle de Boskoop, Bodil de Neergård, Mutsu, Cox orange, Cox pomona, Philippa, Golden Delicious, James Grieve, Ingrid Marie. Pigeon m fl. Æbler spises som frisk frugt og kan købes friske året rundt. Der kan også købes tørrede æblestykker eller æblemos på glas. Et æble om dagen slår doktoren på bagen. Et syrligt æble er god spise i fintreven stand hvis man har diarre.

Æblersorter

Cox Orange.
Engelsk æblesort fra 1810, hvor bryggeren Cox faldt for de orange æbler med en meget aromatisk, næsten parfumeagtig smag af æble. Skal plukkes primo oktober og gemmeS 3-4 uger, inden de er perfekte til spising.

Gråsten.
Dansk æble fra - ja - Gråsten fra før 1750. Frugtkødet er sprødt og aromatisk, smagen er syrligt sød. Tidlig plukning.

Delcorf.
Æblesort. En formentlig 60 år gammel krydsning mellem Golden Delicious og et amerikansk æble. Har meget smag og er lidt blødere end andre æbler. De første plukkes primo september, og kan fås i meget kort tid, fordi de ikke kan holde sig friske så længe.

Aroma.
En meget ny æblesort fra Sverige - en krydsning mellem Ingrid Marie og det over 100 år gamle danske haveæble Filippa. Aroma er fast i kødet og har en lidt syrlig god smag og er iøvrigt klar til at blive plukket og spist sidst i september.

Belle De Boskoop
Fra 1860ernes Boskoop, Holland. Et syrligt madæble med kraftig skal, som melder sin i ankomst primo oktober. Hvis det får lov at ligge til efter jul, kan det spises som et normalt spiseæble.

Lobo
Canadisk æblesort fra 1898, som er meget dyrket i Finland i dag, fordi den er ret hårdfør. Skallen er hård, men æblet har en god blanding af sødt og surt indeni. Lobo bliver ikke dyrket så meget i Danmark mere, men hvor man kan finde den, er sæsonen fra medio september til medio oktober.

Ingrid Marie
Danmarks måske mest kendte æble stammer fra 1910, hvor lærer Madsen opdagede æblerne i sin skolehave på Fyn og opkaldte dem efter sin afdøde datter Ingrid Marie. Det sprøde æblekød har muligvis rødder tilbage til Cox Orange, som smagen også kan minde svagt om, og den bliver brugt ivrigt til at lave krydsninger med andre sorter. Sæsonen er medio september og fortsætter indtil november.

Golden Delicious
Amerikansk æblesort fra 1890. Smager lidt svagt og sødt og bliver først plukket sidst på efteråret. Sorten kræver en rigtig god sommer og er generelt svær at dyrke i Danmark, så den bliver i stigende grad kun importeret.

Elstar
Hollandsk æblesort og krydsning mellem Ingrid Marie og Golden Delicious fra 1955. Tidens mest populære æble blandt danskerne er meget kraftigt i smagen, fast i kødet og klar til den store høst i starten af oktober.

Mutzu
Dette japanske æble fra 1948 er en krydsning mellem Golden Delicious og et asiatisk æble. Det er så småt ved at gå ud af markedet, bl.a. fordi det får meget skurv (angreb fra svamp eller andet). Kødet er lidt groft og smagen sødlig, men æblet er først klar til plukning og spisnlng i slutningen af oktober.

Jonagold
Denne amerikanske æblesort og krydsning mellem Golden Delicious og en anden amerikansk sort er fra 1968 og kan fås over hele verden. Æblet er fast og saftig og nærmest lidt krydret i smagen, men det skal lige have indtil midten af oktober, før det skal plukkes fra træerne herhjemme.

Æbler er:
- Europas mest populære frugt og den tredjemest populære i verden (efter citrusfrugter og bananer)
- kan fås hele året, dyrkes også på New Zealand
- bedst fra egen have fra juli (sommeræbler som Gråsten) over september (efterårsæbler som Cox Orange, Elstar) til april (lagrede vintersorter som Granny Smith, Golden Delicious)
- at finde i et utal af forskellige sorter og navne: Citronæble, Cox Orange, Discovery, Elstar, Filippa, Golden Delicious, Pigeon, James Grieve, Jonagold, Aroma, Belle de Boskoop, Ingrid Marie, Signe Tillish, Summerred

Æbler indeholder:
- 210 joule pr. 100 g
- 2 g kulhydrat
- intet protein og fedt
- rigeligt med fibre og pektin
- en masse C-vitamin, afhængig af sorten (fx Belle de Boskoop)

Æbler kan:
- sætte gang i fordøjelsen
- gøre en sund og rask "an apple a day keeps the doctor away"

Æbler kan godt lide:
- smør, kvark, fløde
- anis, vanilje, kanel, sukker
- mandler, nødder, rosiner, citron
- karry, peberrod, salt, peber

Æbler vil:
- behandles pænt, så de ikke bliver stødt
- opbevares uden for køleskabet
- ikke have kartofler eller citrusfrugter ved siden af sig, de får dem til at modne hurtigere
- helst spises med skal
- tilberedes hurtigt, når de er blevet skrællet, ellers bliver de brune
- tilberedes kort og nænsomt
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.709 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her