Logo

D-vitamin - sådan får du nok - 8 gode råd

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

D-vitamin - sådan får du nok - 8 gode råd

 

Kroppen er afhængig af D-vitamin, der blandt andet regulerer indholdet af kalcium i blodet og derfor styrker knogler og tænder.

 

Generelt fastslår Sundhedsstyrelsen, at personer med en almindelig sund livsstil, der får moderat sol om sommeren, spiser en almindelig sund kost, hvori fisk indgår, og evt tager vitaminpiller, har meget lille sandsynlighed for at få lide af D-vitamin mangel.

 

De mest almindelige symptomer på D-vitamin mangel viser sig som regel ved:

• smerter og nedsat kraft i musklerne

• smerter i knoglerne

• bredsporet og vraltende gang

• besvær med at rejse sig fra siddende til stående stilling samt at gå på trapper

Er du bange for, at du har reel D-vitamin mangel, bør du gå til lægen og få målt indholdet af D-vitamin i blodet.

 

Otte råd om D-vitamin
Der er dog en række råd, man med fordel kan følge, hvis man vil sikre sig et godt D-vitamin indtag - selv i de mørke måneder, hvor solen har færre kræfter og kun fra tid til anden viser sit ansigt.

 

1.Nyd både sommer- og vintersol
Huden har en stor kapacitet til at danne D-vitamin, og processen sker hurtigt - i løbet af minutter. Ophold i solen i 5-30 minutter nogle gange om ugen i sommerhalvåret skønnes at være tilstrækkeligt, og længere tids solbadning giver ikke et større bidrag. Samtidig er der ingen forskel på D-vitamin optaget, om man bruger solcreme eller ej. Om sommeren danner du altså et lager D-vitamin, som du tærer på om vinteren. Det er er dog ikke nok til at dække behovet til hele vinteren.

2. Husk grænserne
Det anbefalede daglige indtag er 7,5 µg D-vitamin. De fleste danskere får 2-4 µg D-vitamin fra kosten. Kosten alene kan ikke dække behovet for D-vitamin, hvis man ikke får sol.

 

3. Spis fisk
Fraset nogle svampe indeholder kun animalske fødevarer D-vitamin. Især fede fisk som makrel, laks og ikke mindst torskelever er fulde af D-vitamin, og det anbefales at spise 200-300 gram om ugen.

Læs oversigten over D-vitaminindholdet i fisk og skaldyr her.

 

4. Tag vitaminpiller
Hvis du:
1. ikke kommer udendørs
2. går med en tildækket påklædning (lange ærmer og lange bukser/ nederdele) og dermed ikke får sol nok på huden
3. er mørk i huden
4. er veganer eller vegetar

 

 - har du behov for at tage et tilskud D-vitamin. Så medmindre du spiser fede fisk næsten hver dag, bør du supplere din daglige kost med en multivitamin og en D-vitamin.

 

5. Drik ikke for meget alkohol
Den form af D-vitamin, vi danner i huden, er lidt anderledes end den, vi spiser. Det betyder, at det D-vitamin, vi spiser os til, skal aktiveres i nyrerne og i leveren. Nyre- og leversygdomme kan derfor nedsætte evnen til at danne aktivt D-vitamin fra huden. Så drik især ikke store mænger alkohol i vinterhalvåret.

 

6. Brug alderen som ledetråd
Helt spæde børn samt ældre over 65 år er i større risiko for D-vitamin mangel og bør som oftest indtage et tilskud. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn gives 10 mikrogram D-vitamintilskud dagligt fra to uger efter fødslen til slutningen af første to leveår. Personer over 70 år, personer i risiko for knogleskørhed og personer på plejehjem bør anbefales 20 mikrogram D-vitamin i kombination med kalcium.

 

7. Lav mad med solens vitamin
Hvis du mener, du bør servere lidt mere D-vitaminrig mad ved aftensbordet og mangler inspiration, så læs Fødevaredatabankens liste over fødevarer med D-vitamin her.

 

8. Tag på sommerferie juleaften

Hvis kulde og mørke alligevel tynger dit sind, så kan det være, at du og de, du holder af, bør tage på en solskinsferie i vinterhalvåret. Så kan i nyde lækker grillet fisk, mærke solens varme og ellers fylde lidt på det halvtomme D-vitamin depot.

 

Læs også: Stop demens og alzheimers med 9 vaner som beskytter dig

 

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Novo Nordisk, DTU Fødevareinstituttet, Kræftens Bekæmpelse

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 394 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her