Logo

Arresødallejren

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Arresø'dallejren: søværnseksercerskole ved Arresødal; 1958 afløst af Auderødlejren.


Arresødallejren

Arresødallejren, Udsigt fra det gamle Anker - Postkort (med fejl)

 


Arresødallejren


 


Arresødallejren


Arresødallejren

Arresødallejren, Orlogshjemmet - 1957,  Postkort

 


Arresødallejren

Arresødallejren

 


Arresødallejren 1956


Optagelser af Arresødallejren. En række store telte er stillet op, og barakker ses udefra. Dernæst en helikopterdemonstration, og optagelser af en person, der bliver klippet. Personale fra USA. Brandslanger lægges ud. Folk samles i teltlejren. Festlig middag med underholdning og øl på bordet. Demonstrationsøvelse med en såret, der bæres på båre og motorcykler, der kører på stolpe.

Se video her: her: http://www.forsvaret.tv/#!/video/32E4F200


Rekrut i Arresødallejren (fra 7. januar til 7. marts 1954)


Et tusinde orlogsgaster og 50 toiletter

Masser af ventilation - dem der lå nærmest kakkelovnen havde varme, de øvrige havde frisk luft. Jens Kildemand beskriver i denne artikel sit møde med Søværnet en kold januar dag i 1954. Af Jens Kildemand

Jeg rejste til København 6. januar og overnattede på soldaterhjemmet i Gothersgade for 2,- kr. Næste dag blev vi alle fulgt til Holmen, igennem alle procedurer og udlevering af køjesæk med indhold af tøj, tæpper, stålhjelm osv.


Arresødallejren

Næste dag var der udlevering af køjesæk med indhold af tøj, tæpper, stålhjelm osv. (Foto stillet til rådighed af: Elevforeningen af Mathelever fra Juli 1948)


Privat tøj samlet i en pose, adresse på og sendt hjem. Fik udleveret en madpakke, ind i en bus og af sted til Arresødal.


Mødet med Arresødallejren


Blev læsset af ved flagstangen på en bakke og kunne se lejren, en hel del træbarakker og telte.


Jeg kom i 6. Kompagni, 1. deling. Barakken indeholdt ca. 125 mand, i den ene ende boede korporalerne og i den anden ende var der vaske og baderum.


Vaskene var ca. 50 vandhaner der løb ned i lange kummer, og badet var 5 brusere, men der var kun koldt vand.


Opvarmningen i barakken var tre kakkelovne, der blev fyret med tørv, i meget kolde perioder suppleret med brunkul.


Der var automatisk ventilation, idet vinduer, døre og gulv ikke var tætte. Dem der lå nærmest kakkelovnen havde varme, dem der lå nærmest døre og vinduer havde til gengæld frisk luft.


Der blev spurgt om varmt vand til tandbørstning og barbering, det kunne vi få lov at hente ovre i kabyssen. Ja men vi har kun fire fem spande, ingen problem blev der sagt, i har alle en stålhjelm.


Men så var der en der fik organiseret en nøgle til gymnastikbarakken, hvor der var varmt vand, det gik fint nogle dage, men så kom der en ny lås på, og så var det slut.


Det blev nævnt ved parole ellers intet, men 1. delings 2. halvdeling blev udtaget til at skrælle kartofler næste dag, til 1000 mand.


Arresødallejren

Et blik af Arresødallejrens træbarakker set her i 1948.
(Foto stillet til rådighed af: Elevforeningen af Mathelever fra Juli 1948)


Spisebarakken var brændt


Spisningen skete på orlogshjemmet, på grund af at spisebarakken var brændt, og lige neden for lå paradepladsen, hvor alle skulle mønstre hver morgen med fuld oppakning.


Det vil sige ned og spise, tilbage og hente gevær, stålhjelm, overtøj og tilbage til samme sted.


Et lyst hoved fandt ud af , at hvis vi nu tog det hele med når vi skulle spise, så havde vi mindst 20 minutter mere til rådighed om morgenen, hvor tiden var knap.


Det gik et par gange, men alt for mange fik samme ide, og så var det slut.


Hygiejnen var som den tid foreskrev, og da salmonella og lignende bakterier ikke var opfundet gik det rimelig godt. Spisebestik havde vi selv at opbevare.


Udenfor spisebarakken stod fire tønder til rengøring. En til afskrabning af madrester, en med vand til grovskylning, en med sæbevand og en til renskylning.


En nat gik det alligevel galt, men det var fra kabyssen (køkken-barakken), kokken havde givet sovsen en forkert behandling.


Næste dag blev rengøringsdag


Alle mand, ca. 1000, fik diaré, roskildesyge, (salmonella forgiftning), og når en mand skal, så skal han. Det startede omkring midnat og kl 02:00 var det min tur. Ud af køjen og af sted til toiletbarakken, der lå en lille halv km op ad bakken. Der var mange på vej, en hørte jeg sige, jeg når ikke længere.


Det var for øvrigt også lige meget, for de 50 toiletter var fuldt optaget, og der stod mariner på venteliste, selv piskummerne var taget i brug. Resten stod udenfor, hvor mange måtte give op og satte sig i sneen.


Næste dag var rengøringsdag, ud at samle op, en del blev skovlet op, resten trampet ned og kom først frem da sneen var smeltet.


8. marts var rekruttiden overstået og jeg blev flyttet til kasernen på Holmen, men det er et andet kapitel.


Værnepligtig, hoved nr.: 200800 Jens Erik Kildemand.


.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.499 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1166019-03-2015 19:29:57 o.m.nielsen
billeder af lejrlivet i efteråret 1958

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?




Effektiv reklame - klik her