En amagermad (eventuelt også amagersandwich) er en egnsret
fra Amager, bestående af et stykke rugbrød med smør (og/eller andet pålæg)
klappet sammen med et stykke franskbrød.
Maden spises traditionelt med franskbrødet nederst, en
foreslået teori er at der på et tidspunkt blev set ned på at spise hvidt brød
om søndagen og når det hvide brød var nederst kunne gud ikke se det
I Jylland kaldes en variant med smør og brun farin mellem
brødskiverne for en Hamborgmad. På visse vestjyske dialekter hedder samme
variant en kjærestmelmad (= "kæreste-mellemmad").
Det er muligt at få serveret en amagermad i Sydtyskland.
De hollandske amagerbønder kan have lagt navn til
amagermaden.
Hvorfor hedder det en
amagermad?
En amagermad er et af de mange mærkelige madnavne, som giver
anledning til gætterier og spekulationer om, hvorfor det hedder sådan.
De fleste tænker på et stykke franskbrød og et stykke
rugbrød klappet sammen, hvis de bliver bedt om at beskrive en amagermad, men
hvorfra navnet kommer, har de færreste nok et bud på. Det er heller ikke helt
let at fastslå. Én af forklaringerne er, at amagermaden har været almindeligt
udbredt blandt de hollandske amagerbønder, som drev landbrug på Amager i flere
generationer fra midten af 1500-tallet og frem.
»Der er en lidt søgt forklaring, der går på, at den
hollandske rugbrødstype er meget mere porøs og smuldrer meget nemmere end den
danske, så derfor måtte man jo lægge et stykke franskbrød nedenunder for at
holde sammen på det.«